Tiilikaton tummuminen ja sammaloituminen – Miten hoitaa ikääntyvää tiilikattoa?
Tiilikatto kattomateriaalina
Omakotitalon kattomateriaaleista tiilikatto on yksi suosituimmista: Tiilikatto on hiljainen , se ei rämise eikä pauku eikä sateen ropinakaan kuulu sisälle asti. Tiilikatto vaatii huolenpitoa kuten kaikki muutkin kattomateriaalit. Tiilikatto kuitenki eroaa pelti- ja huopakatosta siinä määrin että kyseessä on huokoinen kivimateriaali joka on yleisimmin betonia. Tämä kiviaines kuluu aikojen saatossa ja päästää kasvustoa itseensä jos sitä ei estä millään tavalla. Kuten kaikissa suomen metsissä kallioiden päällä kasvaa sammal, niin jokaisen tiilikaton päälläkin alkaa kasvamaan sammal ajan myötä.
Vierivä kivi ei sammaloidu, joten kuten muutkin talon huoltotoimenpiteet tiilikatto tarvitsee aktiivista huolenpitoa. Tiilikatolla tulisi käydä joka vuosi kurkistamassa että miten katto voi, onko siellä sammalta tai rikkinäisiä tiiliä. Rikkinäiset tiilet tulee vaihtaa ettei vesi pääse aluskatteelle ja isoimmat sammaleet poistaa katolta ettei sammal riko tiiliä. Katolla käydessä on myös hyvä tyhjentää sadevesikourut ettei vesi roskat tuki niitä ja ettei vesi tulvi seinille. Aluskate on myös hyvä käydä läpi muutaman vuoden välein, reikäinen aluskate ei estä vettä tulemasta talon sisätiloihin. Aluskate kerää myös katon harjan kautta roskia ajan saatossa siispä jossei katon harjalla ei ole harjatiivistettä niin sen asentamista tulee vakavasti harkita. Jos aluskate pääsee keräämään liikaa lehtiä, neulasia, tai muuta roipetta niin aluskate painuu ja venyy ja pahimmassa tapauksessa repeää ja katto on valmis remontille.
Oikeat työvälineet ja oikea tekniikka takaa onnistuneen lopputuloksen
Tiilikaton maalauspinnoituksen onnistuminen vaatii oikeanlaiset välineet. Tarpeeksi tehokas painepesuri, turvavaljaat, oikeanlainen maaliruisku, takaa tasalaatuisen työjäljen, ja työn onnistuminen ei ole vain tuurista kiinni. Oikeanlainen moottoripainepesuri takaa ettei kattoon jää yhtään likaa eikä sammalta, maaliruisku taas levittää maalipinnoitteen tasaisesti kattoon jättäen mahdollisimman tasalaatuisen ja kauniin ilmeen katolle.
Lisää sammaloitumisesta
Sammaleen irroitukseen katosta liitty monelaisia tapoja.Sammaleen saa kattotiilestä pois mekaanisesti irrottamalla ja painepesurilla. Mekaanisesti irroittaessa kaikki kasvusto ei lähde pois kattotiilestä, koska kattotiili on huokoinen jonka sisällä on todennäköisesti myös kasvustoa joten katto tulisi käsitellä sammaleen estoaineella jotta katosta lähtisi kaikki kasvusto pois. Painepesuri on järeämpi tapa irroittaa sammal ja lika kattotiilistä, painepesurilla pestäessä kattotiilestä lähtee samalla vanhaa pinnoitetta irti ja tämä tekee tiilestä todella huokoisen joka kiihdyttää sammaloitumista ja pakkausrapautumista, koska tiilestä tulee entistä huokoisempi. Aina jos kattoa pestään painepesurilla katto tulisi pinnoittaa pesun jälkeen.
Sammaleen poistoaine katolle
Tiilikaton pesuun olennaisena osana kuuluu sammaleen myrkyttäminen. Tämä voidaan tehdä siihen tarkoitetulla sammalesto aineella. Aineita löytyy muutamia hyväksi todettuja ja tarpeeksi tehokkaita poistamaan painepesun jälkeen kattoon jäävät kasvustot. Tikkurilan katonpesu pro, isonit a-clean, ja järeämpi vaihtoehto on benac. Benacia käytetään niissä tapauksissa kun kattoa ei pestä vaan katolta otetaan sammaleet pois mekaanisesti. Sammalestoaineen on tarkoitus imeytyä kattotiiliin ja vaikuttaa kauttaaltaan.
Katon pesu
Kun katto on pesty ja myrkytetty voidaan katon maalaaminen aloittaa. Katon maalaaminen tapahtuu kun ei sada ja ilman suhteellinen kosteus on alle 70% ja yli 10c lämmintä. Oikeat olosuhteet ovat tärkeät että maali kerkeää kuivaamaan ennen yötä. Lämpötilan Ylärajana taas katon maalaamiseen on ympäripyöreämpi, ja siitä tietää että katto on maalattu liian lämpimällä kun maali alkaa kuplimaan katossa tai menee” norsun nahalle “ jolloin maali on kuivunut liian nopeasti ja eikä maali ole ehtinyt imeytyä kattotiiliin.
Tiilikaton pinnoitusmaalaus
Katon maalaus suoritetaan korkeapaineruiskulla, joka imee maalin suoraan maaliastiasta ja pumppaa maalin ruiskun läpi letkuihin ja sitä kautta pistooliin joka tuottaa viuhkan jolla kattoon saadaan tasaisesti levitettyä maali. Ensimmäinen maalipinta ohennetaan veteen 10/20 prosenttia riippuen kattotiilien huokoisuudesta. Toinen pinta levitetään kattoon täydellä tavaralla. Reuna ja rajaus kohdat mihin ruisku ei yllä tehdään maalipensselillä.
Olen kokemuksen perusteella alkanut levittämään maalin kattoon ristiin maalaamisella, eli ensimmäinen pinta levitetään kattoon vaakaa ( lappeen suuntaisesti ) ja toinen pinta pystysyyntaisesti, tällä tekniikalla varmistetaan että jokainen kohta katosta saa tasaisen pinnan.
Mitä huolehtia katon kunnossapidosta?
Katon vuosittaiseen huolto yksinkertaisuudessaan: Rikkinäisten kattotiilten vaihto, katon mekaaninen puhdistus ja myrkytys ja myöskin sadevesikourujen tyhjennys.
1. Maalin valinta
2. Suunnittelu ja turvallisuus
3. Suojaaminen
4. Huolelliset pohjatyöt
5. Maalaustyö
6. Työn tarkastaminen
7. Kohteen lopetustyö